финансиране на фотоволтаична система до 1 MW за собствено потребление

Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията

Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията

Целта на процедурата е предоставяне на безвъзмездни средства за изграждане на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за собствено потребление, комбинирани с локални съоръжения за съхранение на енергия, с което да се насърчи прехода на частния сектор към екосъобразна дейност.

По нея българските компании могат да получат грантове от 75 000 до 1 000 000 лв., с интензитет на помощта до 50%. Със средствата ще могат да се покриват

  1. Разходи за изграждане на фотоволтаична система до 1 MW за собствено потребление в комбинация със съоръжения за локално съхранение на произведената енергия (батерии).
  2. В обхвата на допустимите разходи могат да се включат: разходи за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА); разходи за придобиване на дълготрайни нематериални активи (ДНА); разходи за строително-монтажни работи на покрив/фасада на сграда или върху недвижим имот към нея; и разходи за консултантски услуги от инженерно-технически характер. Всички посочени разходи следва да са необходими и пряко свързани с изгражданите фотоволтаични системи в комбинация с батерии.

Мярката е насочена към микро-, малки и средни предприятия, регистрирани по Търговския закон преди 31.12.2019 г. и с реализирани опеределен обем нетни приходи от продажби за 2021 финансова година.

Цел на финансирането:

Улесняване на достъпа на предприятията до услуги и решения за внедряване на съвременни цифрови технологии, включително за осигуряване на киберсигурност. Новите технологии и решения, базирани на ИКТ, следва да допринaсят за оптимизиране на системите за управление в МСП, увеличаване на производителността, подобряване на пазарното присъствие на предприятията и развитие на потенциала им за устойчивост и растеж.

Кой може да кандидатства?

Допустими по процедурата са кандидати, които отговарят на следните критерии:

    • Да са търговци по смисъла на Търговския закон или Закона за кооперациите. Клонове на юридически лица, регистрирани в България не могат да участват в процедурата чрез подбор на предложения за изпълнение на инвестиции от крайни получатели поради липсата на самостоятелна правосубектност.
    • Да са регистрирани не по-късно от 31.12.2019 г.
    • Да са микро, малки и средни предприятия по смисъла на чл. 3 и чл. 4 от Закона за малките и средните предприятия.
    • Да НЕ попадат в сектори: „Селско, рибно и горско стопанство“, „Добивна промишленост“, „Строителство“, „Образование“ и „Социални дейности“;
    • Да са реализирали нетни приходи от продажби за 2021 финансова година в зависимост от категорията на предприятието – кандидат, както следва:
Категория на предприятиетоНетни приходи от продажби за 2021 г.
Микропредприятие≥ 80 000 лева
Малко предприятие≥ 200 000 лева
Средно предприятие≥ 800 000 лева
Малко дружество със средна пазарна капитализация или дружество със средна пазарна капитализация≥ 3 000 000 лева

 

 
  • Да са заявили подкрепа за основната си икономическа дейност съгласно Класификацията на икономическите дейности – КИД-2008.

Максимален срок за изпълнение на проекта

Продължителността на всяко предложение за изпълнение на инвестиция не следва да надвишава 18 месеца, считано от датата на влизане в сила на договора за финансиране с крайния получател.

Минимален размер на безвъзмездното финансиране за предприятие: 75 000 лв.

Максимален размер на безвъзмездното финансиране за предприятие: 1 000 000 лв.

ВАЖНО!

Определена е максимална цена за изграждане на фотоволтаична система до 1 MW за собствено потребление в комбинация със съоръжения за локално съхранение на произведената енергия (батерии) в размер на до 3 000 лева без ДДС за всеки 1 kW инсталирана мощност на енергийното съоръжение (фотоволтаична система в комбинация с батерии).

За проверка на допустимост и допълнителни условия за кандидатсване ползвайте бутона ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ или на e-mail: kalina.kancheva@abv.bg

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *